Ga je een bouwkavel kopen om je eigen droomhuis op te bouwen? Houd dan rekening met de bijkomende kosten van de bouwkavel. We geven je een helder overzicht van de kosten die je kunt verwachten bij de aankoop van een bouwkavel.
Een bouwkavel kost natuurlijk geld. Bovenop de aankoopprijs van de bouwkavel krijg je te maken met overdrachtsbelasting en notariskosten. Dit zijn de kosten koper. Voor bouwgrond betaal je op dit moment 8 procent van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. Vanaf 1 januari 2023 wordt de overdrachtsbelasting zelfs verhoogd naar 10,1 procent. Koop je in 2023 dus een bouwkavel voor 180.000 euro, dan betaal je 14.400 euro overdrachtsbelasting.
Koop je een bouwkavel vrij op naam? Dan betaalt de eigenaar van de kavel de overdrachtsbelasting en notariskosten. Je betaalt dan dus geen kosten koper.
Vóór je op de kavel gaat bouwen, krijg je met extra kosten te maken. Elk droomhuis begint namelijk met een stevige fundering. Om te bepalen welke fundering geschikt is voor het huis dat je gaat bouwen, is het verstandig om eerst een grondonderzoek of sonderingsonderzoek te laten uitvoeren op de bouwkavel. Tijdens dit onderzoek wordt de draagkracht van de bodem gemeten. De kosten voor een sonderingsonderzoek met funderingsadvies kunnen oplopen tot 2.200 euro.
Een sonderingonderzoek laten uitvoeren is niet altijd verplicht, maar wel verstandig. Zo voorkom je namelijk dat je tijdens het bouwen van je woning voor verrassingen komt te staan en onverwachts nog hogere kosten moet maken.
De meeste bouwkavels worden kant-en-klaar verkocht. Je kunt echter ook een stuk grond kopen met een vervallen gebouw erop dat eerst gesloopt moet worden. In dat geval moet de bouwkavel na de sloop bouwrijp gemaakt worden, voordat je kunt beginnen met het bouwen van je eigen optrekje. Een bouwkavel bouwrijp maken houdt in:
- Planten en bomen verwijderen.
- De grond egaliseren.
- De bodem saneren als dat nodig is.
- Gas- en elektriciteitskabels, riolering en waterleidingen aanleggen.
Een bouwkavel bouwrijp laten maken kost je gemiddeld 30 tot 50 euro per vierkante meter. Houd hier dus altijd rekening mee als je een sloopwoning koopt.
Natuurlijk zijn bovenstaande kosten niet alle kosten die komen kijken bij het bouwen van je droomhuis. We zetten voor je op een rij welke bijkomende kosten er nog meer zijn als je een bouwkavel koopt:
Bij het bouwen van je droomhuis komen aardig wat kosten kijken. Heb je hiervoor niet voldoende spaargeld? Dan kun je geld lenen voor de bijkomende kosten van de bouwkavel. Veel (maar lang niet alle) kosten kun je meefinancieren in je hypotheek. Dit lijkt vaak de voordeligste optie, omdat de hypotheekrente lager ligt dan de rente die je over een persoonlijke lening betaalt. Toch klopt dit niet helemaal.
De hypotheekrente is de afgelopen tijd behoorlijk gestegen en je betaalt voor het verhogen van je hypotheek vaak opnieuw advies-, afsluit- en notariskosten. Hierdoor is een persoonlijke lening in verreweg de meeste gevallen de goedkoopste keuze om de bijkomende kosten van een bouwkavel te financieren. Bovendien mag je ook de rente van je persoonlijke lening van de belasting aftrekken als je het geld als aanvulling op je hypotheek gebruikt om een woning voor jezelf te (laten) bouwen.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.