Een nieuwbouwhuis? Zo ben je goed verzekerd!

Een nieuwbouwhuis? Zo ben je goed verzekerd!

Je bent op zoek naar een ander huis en je hebt ondertussen al heel wat huizen bezichtigd. Het huis van je dromen ben je helaas nog niet tegengekomen. Bij het ene huis is de tuin te klein, in het andere huis vind je de keuken foeilelijk. Bij het volgende huis moet er echt te veel opgeknapt worden of de indeling van het huis is niet naar je zin.

Op een dag valt je oog op een huis die nog gebouwd moet worden. Dat lijkt je wel wat! Een compleet nieuwe woning helemaal inrichten naar jouw smaak en bovendien hoef je de eerste jaren weinig tot geen onderhoudsklusjes te doen in het huis. Wel is het belangrijk dat je je goed verzekerd als je een (nieuwbouw)huis gekocht hebt. In dit artikel geven wij je informatie over de verzekeringen die jij nodig hebt.

Opstalverzekering

Een hypotheekverstrekker stelt je meestal verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Of je nu een bestaande woning koopt of een nieuwbouwwoning maakt niet uit. Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor schade aan je woning. Koop je een bestaand huis, dan zijn de oude eigenaren verantwoordelijk tot de sleuteloverdracht. Bij een opstalverzekering bij nieuwbouw ligt het ietsje anders omdat er nog geen sprake is van een ‘vorige eigenaar’. Bij een nieuwbouwwoning is de aannemer tot de sleuteloverdracht verantwoordelijk voor een eventuele schade aan het huis.

Onder een opstalverzekering valt niet alleen je huis zelf, maar ook alles wat aan je huis vastzit en wat je niet kunt meenemen uit je huis zonder het kapot te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan je inbouwkeuken, garage en vloerverwarming.  

Wil je een opstalverzekering afsluiten, dan moet eerst de waarde worden vastgesteld. De waarde is het totaalbedrag dat nodig is om de woning in dezelfde staat te herbouwen. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen ben je voor een standaardbedrag verzekerd. Bij FBTO ligt dit bedrag op € 450.000. Als je huis meer waard is kun je voor een hoger bedrag verzekerd worden, is je huis veel minder waard? Dan betaal je ook minder premie. De opstalverzekering dekt schade bij bijvoorbeeld brand, diefstal en waterschade.

Een glasverzekering dien je wel apart af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan het glas, zoals je ramen in je huis.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is vaak niet verplicht maar wel aan te raden. Een inboedelverzekering verzekert alle spullen die in je huis aanwezig zijn en die je mee kunt nemen als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Denk hierbij aan je meubels, elektronica en al het andere wat je zo op kunt pakken zonder dat je iets stuk hoeft te maken. De inboedelverzekering dekt bij schade door een inbraak, bij stormschade, brandschade en waterschade.

Zorg ervoor dat je beide verzekeringen hebt afgesloten vóór de sleuteloverdracht.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is verstandig om af te sluiten als je samen met je partner en/of kinderen een huis betrekt. Deze verzekering zorgt ervoor dat je partner en/of kinderen niet in financiële problemen komen als jij komt te overlijden. En andersom geldt natuurlijk ook. Het voorkomt dat jij in de problemen komt als je partner komt te overlijden. Deze verzekering zorgt ervoor dat de hypotheek betaald kan blijven worden en dat jij niet met een immense schuld achterblijft.

Aansprakelijkheidsverzekering

Veroorzaak jij schade aan de spullen van een ander? Of is er per ongeluk iemand gewond geraakt door jou toedoen? Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij per ongeluk hebt veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de vaas bij jouw vriendin die je kindje heeft omgestoten, of de dakpan die naar beneden valt op een voorbijgaande fietser. Dan is het toch fijn dat je verzekering de schade dekt en jij niet voor die kosten op hoeft te draaien.

Rechtsbijstandverzekering

Een nieuw huis, maar dan tref je toch nog iets aan in je huis wat niet in orde blijkt te zijn. Je gaat daarmee naar de aannemer, maar die is niet van plan om zijn verantwoordelijkheid te nemen en het op te lossen. Een onenigheid met de aannemer is het laatste wat je wilt, maar je wilt het ook opgelost zien. Een rechtsbijstandverzekering kan daarbij helpen. Een jurist helpt jou dan om op de juiste manier de aannemer te benaderen of gaat zelf voor je aan de slag. En blijken je nieuwe buren toch niet zo aardig te zijn als je dacht en krijg je ruzie over de boom op de erfgrens of de schutting die je wilt plaatsen? Ook dan kan een rechtsbijstandverzekering jou helpen bij het oplossen van de staat en jouw voorzien van juridische bijstand.

Dit is een samenwerking

Deel dit artikel:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter Deel op Pinterest
banner

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan
banner

Voorbeeldwoningen

Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.