In veel industriële werkomgevingen zijn handschoenen nodig die een goede bescherming bieden tegen snijwonden. Om de beschermende handschoenen te vinden die passen bij de aard van het werk, moet je het risico analyseren dat de activiteit oplevert. Daarna kies je het juiste beschermingsniveau. We vertellen hier meer over het kiezen van de juiste handschoenen, zodat je personeel op de werkvloer de bescherming krijgt die het nodig heeft.
De handschoenen hebben beschermingsniveaus van A (minimale risico’s) tot F (extreme risico’s). Vind je het lastig om te bepalen welke je moet kiezen? Draag snijbestendige beschermende handschoenen uit de webshop van Ansell, waar je veel opties hebt voor professionele handschoenen en waarbij het beschermingsniveau duidelijk is aangegeven. Deze expert in handschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen geeft bovendien graag advies bij het maken van de juiste keuze. Om de juiste hand- en armbescherming te kiezen zijn de volgende factoren van belang:
Werknemers zijn van grote waarde voor een bedrijf. Daarom is het geen overbodige luxe om tijd te besteden aan het uitkiezen van de juiste handbescherming. Er zijn namelijk geen universele handschoenen die bestand zijn tegen snijden. Voor het kiezen van handschoenen met snijbescherming is de Europese norm EN 388:2016 over bescherming tegen de gevaren van snijden, perforeren, scheuren en schuren van belang.De norm omvat een test met een mes met een kracht die een wisselende intensiteit heeft. Hoe hoger het gewicht is dat nodig is om door de stof van een handschoen heen te gaan, hoe hoger de snijweerstandsklasse is. De snijweerstandsklasse in newton varieert van 2 n tot 30 n:-2 n: minimale risico’s (prestatieniveau A)-5 n: gemiddeld risico (prestatieniveau B)-10 n: hoog risico (prestatieniveau C)-15 n: hoog risico (prestatieniveau D)-22 n: extreem risico (prestatieniveau E)-30 n: extreem risico (prestatieniveau F)
Ansell heeft handige schema's die je van dienst zijn bij je keuze voor handschoenen met snijbestendigheid. Maak hierbij onderscheid tussen:
1. Matig snijbestendige handschoenen voor minimale of gemiddelde risico’s
Ook bij taken die relatief veilig lijken, zoals magazijnwerkzaamheden, kunnen werknemers gewond raken doordat ze zichzelf snijden. Hiervoor zijn handschoenen met niveau A of B nodig.
2. Snijbestendige handschoenen
Deze handschoenen zijn geschikt voor een hoger niveau snijbescherming (niveau C tot niveau E). Je gebruikt ze bijvoorbeeld bij het werken met metaalplaten, metaalpanelen en onderdelen met scherpe, ruwe randen. Ook bij het aflakken van producten en de assemblage van onderdelen heb je deze handbescherming nodig.
3. Extreem snijbestendige handschoenen
In bepaalde sectoren is er een hoger risico op ernstige verwondingen door snijden. Het gaat hier om arbeiders die bijvoorbeeld werken met een pers, met plaatmetaal of glazen onderdelen. Hiervoor zijn handschoenen met een classificatie van niveau E of hoger nodig.
Er zijn snijbestendige handschoenen van diverse materialen, zoals nitril, polyurethaan en rubberlatex. Uiteraard speelt ook de dikte van het materiaal een rol bij je keuze. Dikkere handschoenen bieden vaak een hogere bescherming, maar scoren minder goed op het gebied van vingergevoeligheid. De ervaring leert dat werknemers deze handschoenen sneller uitdoen of vervangen. Hierdoor neemt het risico op snijwonden toe. Neem bij twijfel over de keuze voor een handschoen die past bij specifieke taken contact op voor hulp van een adviseur.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.