Er komt veel kijken bij het zelf bouwen van een huis. Je hebt allereerst natuurlijk een stuk grond nodig. In Nederland moet je daarvoor een speciaal bouwkavel aanschaffen dat voorbereid is op de bouw. Dat is een stuk grond met een vergunning om te bouwen. Misschien heb je jouw oog laten vallen op een mooi bouwkavel dat je wilt aanschaffen. Maar er komen een boel zaken kijken bij de aanschaf. Hoe schaf ik een bouwkavel aan? Kan ik de aankoop financieren? En welke manieren zijn er precies om een bouwkavel te financieren? Hoeveel kan ik lenen? In dit artikel leggen we het je uit.
Het is mogelijk om een bouwkavel te financieren. De meest gangbare manier is het afsluiten van een hypotheek. De meeste hypotheekverstrekkers bieden een speciale hypotheek voor zelfbouwwoningen aan. Deze hypotheken werken iets anders dan de reguliere hypotheek. Het onderpand voor de lening bestaat immers nog niet: het moet nog gebouwd worden. Als je de aanvraag goed voorbereid, is het niet ingewikkeld om de hypotheek rond te krijgen.
Waar moet ik rekening mee houden bij de financiering?
Voordat je een hypotheek kunt aanvragen, moeten de afspraken voor de bouw rond zijn. Dat betekent dat je een getekende koopovereenkomst nodig hebt, en ook de getekende aannemerskosten. Zo weet de bank dat je, wanneer je de lening krijgt, ook daadwerkelijk aan de bouw kunt beginnen. Onder een zelfbouwwoning verstaat de hypotheekverstrekker woningen die de aannemer volledig of casco voor je oplevert.
Hoe werkt een hypotheek voor een zelfbouwwoning?
De meeste hypotheken voor zelfbouw bestaan in eerst instantie uit het deel lening voor de aanschaf van jouw woning en een bouwdepot. Het bouwdepot is een saldo waaruit je kosten kunt declareren voor de bouw van de woning. Je draagt zo niet direct de volledige lening: pas wanneer je het geld nodig hebt en opneemt uit het bouwdepot, wordt het opgenomen saldo toegevoegd aan het leningbedrag. Maak je minder kosten dan begroot? Dan wordt het resterende saldo ook niet toegevoegd aan jouw hypotheek. Zo voorkom je dat je rente moet betalen over ongebruikt geld.
Hoeveel kan ik lenen?
Maar hoe bepaalt de hypotheekverstrekker hoeveel je kunt lenen? Daarvoor zijn twee zaken van belang. Ten eerste jouw inkomen. Je inkomen is altijd leidend in de hypotheekaanvraag. De bank berekent op basis van jouw inkomen de financiƫle draagkracht. Een goede vuistregel is dat je ongeveer 4,5 keer je jaarinkomen kunt lenen. Wanneer je het huis aanschaft met jouw partner, kun je een derde van het laagste inkomen bij jouw jaarinkomen optellen. Ten tweede wordt er gekeken naar de toekomstige waarde van de woning. Die wordt gebaseerd op een nieuwbouwtaxatie.
Welke kosten kan ik betalen met de financiering?
Je kunt met een bouwdepot de meeste kosten voor de bouw van de woning dekken. Allereerst natuurlijk de aanschaf van de grond. Deze kosten maak je direct bij het afsluiten van de hypotheek, en zie je dus direct als lening terug. Je kunt vaak ook achteraf plankosten declareren, zoals kosten voor het maken van bouwtekeningen en het verkrijgen van een vergunning. Verder kun je alle kosten die nodig zijn voor de bouw declareren.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriƫnteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.