Hypotheek afsluiten voor een zelfbouwwoning

Hypotheek afsluiten voor een zelfbouwwoning

Zelfbouw heeft vele voordelen. Het vraagt veel geregel van jouw kant, maar daarna woon je wel in een huis dat helemaal volgens jouw eigen wensen is ontworpen. Je weet dus zeker dat je jouw droomhuis krijgt. Maar hoe regel je de hypotheek als je zelf een huis wilt laten bouwen? En met welke kosten krijg je te maken?

Plankosten en stichtingskosten

Voordat de daadwerkelijke bouw begint, krijg je te maken met plankosten. Dit zijn onder andere de kosten voor de bouwtekeningen, bouwvergunning en de gesprekken die je voert met deskundigen. Deze zijn niet opneembaar in de hypotheek en betaal je dus uit eigen middelen. Voordat je deze kosten gaat maken is het verstandig om goed te kijken naar het budget dat je straks hebt voor het bouwen van jouw droomhuis. De stichtingskosten zijn de kosten die je maakt om de woning te bouwen, zoals de kosten voor de grond, overdracht en daadwerkelijke bouw. Hier komen bijvoorbeeld ook de kosten bij voor het aanleggen van licht, water en elektriciteit. Wanneer je huis klaar is kun je dan op zoek naar een goede deal voor goedkope energie. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld aanleg van de tuin en eventuele afwerking behoren ook tot de stichtingskosten. Deze kosten kun je betalen vanuit de hypotheek.

Eerst aanneem- en koopovereenkomst afsluiten

Voordat je een hypotheek af kunt sluiten op jouw zelfbouwwoning, dien je de aanneemovereenkomst en koopovereenkomst af te sluiten. De aanneemovereenkomst sluit je af met het bouwbedrijf waarmee je in zee gaat. De koopovereenkomst gaat over het bouwkavel dat je aanschaft. Doorgaans wordt de koopovereenkomst voor de bouwgrond afgesloten onder voorbehoud van financiering. Vervolgens worden de kosten voor het bouwen van jouw woning uit de hypotheek betaald. De stichtingskosten bestaan uit drie delen: de prijs van de kavel, de bouwkosten en bijkomende kosten voor onder andere adviseurs.

Hypotheekvoorwaarden

De precieze hypotheekvoorwaarden wisselen per aanbieder, maar over het algemeen moet de aanvrager aan de volgende voorwaarden voldoen. Je moet zelf de kosten betalen die niet vanuit je hypotheek betaald kunnen worden. Het is dus belangrijk dat je voldoende inkomsten of eigen vermogen hebt om deze kosten op te kunnen vangen. De taxateur moet een waarde aan de woning kunnen toekennen op basis van onder andere de bouwtekening. Dit bepaalt onder andere de hoogte van de hypotheek die je maximaal kunt krijgen. Zodra er 50 procent uit het bouwdepot is betaald, moet er ook een tussentijdse inspectie komen. Alle kostenposten moeten op papier zijn vastgelegd. Vervolgens ben je nog verantwoordelijk voor het aanleveren van alle overige benodigde documenten. De bank kan je meer informatie geven over welke documenten dat precies zijn. Zelfbouw vereist lef, maar is volgens architect Marc Koehler de extra moeite dubbel en dwars waard.

Deel dit artikel:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter Deel op Pinterest
banner

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan
banner

Voorbeeldwoningen

Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriƫnteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.