Wanneer je een huis koopt, sluit je daarna meestal een opstalverzekering af om de woning te verzekeren. Wanneer je een hypotheek afsluit, verplicht de hypotheekverstrekker je doorgaans tot het afsluiten van de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan alles wat nagelvast zit aan de woning en wordt veroorzaakt door zaken als brand of inbraak. Of je nou een lening afsluit om een huis te kopen of niet; het is verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Maar hoe zit het dan als je een woning aan het bouwen bent; verzeker je deze dan ook met de opstalverzekering? Opstalverzekering niet van nut Stel dat je een mooi bouwkavel hebt gevonden, dat koopt en het huis nog moet (laten) bouwen. Tijdens de bouw van een nieuwe woning kan ook al schade ontstaan, deze wordt echter niet gedekt door je opstalverzekering. Je kunt hiervoor wel een andere verzekering afsluiten, namelijk een (Ver)Bouw-Eigen-Woning-verzekering. Hiermee wordt schade vergoed aan de woning tijdens de verbouwperiode, diefstal van bouwmaterialen en schade die een aannemer veroorzaakt in de eerste drie maanden (tijdens de onderhoudsperiode). Niet alle verzekeraars bieden deze verzekering aan. Schade door aannemer Heb je een aannemer voor de verbouwing, dan moet deze een CAR-verzekering afsluiten. Dit staat voor Construction All Risks. Daarmee wordt schade die de aannemer tijdens het verbouwen veroorzaakt vergoed. Zorgt de aannemer voor schade aan de woning of ontstaat er schade aan omliggende panden door de bouw? Dan ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de aannemer. Die kan dit ook meeverzekeren in de CAR-verzekering. Jij hoeft jezelf er in ieder geval niet voor te verzekeren – of geen beroep te doen op de verzekering. Langdurige leegstand Zodra je zelf eigenaar van de woning bent, moet je een opstalverzekering hebben. Bouw je geen woning, maar verbouw je deze? Dan moet je gedurende deze periode sowieso een opstalverzekering hebben. De meeste verzekeraars bieden echter beperkte dekking bij langdurige leegstand. Langdurige leegstand is gedefinieerd als leegstand die langer dan twee maanden duurt. Stel, je hebt je woning casco op laten leveren, omdat je graag veel zelf wilt doen, dan kan het makkelijk meer dan twee maanden na oplevering duren voordat je er daadwerkelijk gaat wonen. Houd er dan dus rekening mee dat je verzekering een beperkte dekking heeft.
Woning klaar, tijd voor opstalverzekering
De woning is klaar en je bent klaar om je intrek te doen. Dan is het tijd om een opstalverzekering af te sluiten. Kijk hiervoor naar de waarde van de woning. Je kunt je namelijk onder- of oververzekeren. En dat is zonde. Verzeker je de woning voor minder dan dat deze waard is, dan is de woning onderverzekerd. Geef je een hogere woningwaarde op, maar is de woning minder waard, dan heb je het huis oververzekerd. Zonde, want hiervoor betaal je maandelijks een hogere premie en je krijgt maar uitgekeerd tot het bedrag wat de woning waard was. Let hier dus op en zorg dat je niet meer (maar ook niet minder) betaalt dan nodig. Afhankelijk van wat je wilt verzekeren, krijg je een maandpremie. Deze kan op een zo’n tien euro uitkomen, maar kan ook een paar tientjes zijn. Zorg er daarom voor dat je goed weet wat je verzekert, zodat je een realistische premie krijgt en betaalt.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.