Een dompelpomp voor kelderwater is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je nieuwe woning of droomhuis op een kavel gaat bouwen. Toch kan het een belangrijk hulpmiddel zijn om je woning droog en veilig te houden. Water in de kelder komt vaker voor dan je denkt – en het is vaak een flinke bron van ergernis én schade. In dit artikel lees je waarom een dompelpomp geen overbodige luxe is, hoe je die gebruikt en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste pomp.
Bij de bouw van een woning op een nieuwe kavel wordt er veel gegraven, verplaatst en opgebouwd. Toch blijft de kelder een kwetsbare plek. Bij stevige regenval, een hoge grondwaterstand of lekkages stroomt water makkelijk de kelder in. Dit water kan schimmel veroorzaken, spullen aantasten en zelfs de constructie van je huis beïnvloeden.
Zeker als je bouwt op een lager gelegen perceel of in een gebied met veel neerslag, is het slim om vooraf te bedenken hoe je overtollig water uit je kelder houdt. Dat is waar een dompelpomp van pas komt.
Een dompelpomp is een pomp die je in het water zet. Zodra het water een bepaald niveau bereikt, schakelt de pomp zichzelf in en pompt het water automatisch weg. Handig toch? Je hoeft niet met emmers in de weer, en je voorkomt dat het waterpeil te hoog oploopt.
Sommige pompen schakelen zelfs automatisch weer uit zodra het water laag genoeg is. Zo'n pomp doet dus z’n werk zonder dat je erbij hoeft te zijn. Ideaal als je een tweede huis bouwt en nog niet dagelijks op de kavel bent.
Dompelpompen zijn er in allerlei soorten, maar voor kelderwater is het meestal belangrijk dat de pomp ook vuil water aankan. Er kunnen altijd zand, bladeren of kleine takjes mee naar binnen spoelen. Een pomp die alleen geschikt is voor schoon water raakt dan snel verstopt.
Heb je nog geen wateroverlast, maar wil je voorbereid zijn? Dan kun je een pompput laten aanleggen in de keldervloer. Daarin plaats je de dompelpomp. Komt er ooit water binnen, dan weet je zeker dat het direct afgevoerd wordt.
Let bij het kopen van een dompelpomp op de volgende dingen:
De opvoerhoogte: Hoe hoger het water weggepompt moet worden, hoe krachtiger de pomp moet zijn.
Het soort water: Kies een pomp die geschikt is voor vuil water als je geen risico wilt nemen.
De automatische functie: Een vlotterschakelaar zorgt ervoor dat de pomp zichzelf aan- en uitzet.
Er zijn ook modellen met een zogenaamde vlakzuigende functie. Die halen het water tot op een paar millimeter van de vloer weg. Handig als je de kelder echt kurkdroog wilt achterlaten.
Een dompelpomp is misschien geen spannend onderdeel van je bouwplannen, maar wel een slimme investering. Je voorkomt er schade mee en je vergroot het comfort van je woning. Ben je zelf aan het bouwen of werk je samen met een aannemer? Denk dan op tijd na over hoe je je kelder droog houdt. Met een goede dompelpomp voorkom je veel gedoe en onverwachte kosten.
Wil je meer weten over de mogelijkheden of ben je op zoek naar de juiste pomp voor jouw situatie? Laat je goed adviseren. Zo weet je zeker dat je bouwkavel straks ook écht een droombestemming wordt.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.