Een nul-op-de-meter-woning heeft als doel om over het hele verbruiksjaar net zoveel energie te verbruiken als dat er aan de andere kant op een duurzame manier wordt opgewekt. De woning is dus energieneutraal, waardoor de toekomstige bewoners flink besparen op de kosten van energie. Een energierekening van 0 euro tot een paar tientjes per jaar is gemakkelijk te realiseren. Dit is natuurlijk zeer prettig in een tijd van stijgende woonlasten.
Al vanaf 2020 is iedere nieuwbouwwoning een nul-op-de-meter-woning. Deze moeten namelijk aan steeds strengere energienormen voldoen. Als eigenaar of huurder van zo'n woning betaal je vrijwel niets meer aan de energieleverancier. Om maximaal te besparen is het nog steeds voordelig om te vergelijken en de beste energieleverancier uit te zoeken, ook met het oog op duurzaamheid. Voor het bouwen van een nul-op-de-meter-woning zijn er wel diverse maatregelen nodig. Deze woning heeft namelijk geen aardgasaansluiting om bijvoorbeeld het water te verwarmen.
Wat je vaak ziet is dat er een warmtepomp wordt geplaatst die er samen met zonnepanelen voor zorgt dat het verbruik nog lager wordt. De nul-op-de-meter-woning wordt uitstekend geïsoleerd en zo goed als luchtdicht opgeleverd. Tocht en kou worden hierdoor geweerd. Als je van plan bent om een bouwkavel te kopen en zelf een huis te laten bouwen kun je dit direct goed aanpakken.
Het is mogelijk om je huidige huis in een keer te verduurzamen. Na alle aanpassingen ben je direct klaar én begin je meteen het voordeel te merken van je investering. Hiervoor is echter wel een flinke investering nodig en de renovatie neemt een aantal weken of zelfs maanden in beslag, waardoor je een tijdje in de rommel zit. Het is natuurlijk ook mogelijk om de woning stapje voor stapje te verduurzamen. Bijvoorbeeld als je op het moment niet de middelen hebt om alles in één keer te laten doen. Het is verstandig om te starten met de aanpassingen die je direct het meest gaan opleveren. Een uitstekende isolatie van je huis is het allerbelangrijkste. Als de isolatie niet goed werk hebben de andere maatregelen namelijk weinig zin doordat de duurzaam opgewekte energie direct weer weg lekt. Zodra je huis geen warmte en energie meer verliest kun je de volgende stap nemen en aan de slag gaan met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.
Hoe zuinig de nul-op-de-meter-woning is hangt ook af van het eigen gebruik. In de praktijk blijkt dat er diverse aanpassingen nodig zijn in het gedrag van de bewoners om echt op nul uit te komen. Zoals zuinig omgaan met warm water, de thermostaat niet te hoog zetten en niet te lang douchen. Ook is het afhankelijk van het weer, tijdens een extreem koude winter is het een stuk moeilijker om op nul uit te komen. Maar ook al betaal je nog enkele tientjes bij op jaarbasis, dan is dit waarschijnlijk nog steeds een stuk voordeliger dan je gewend bent.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.