In 5 stappen je eigen woning bouwen

In 5 stappen je eigen woning bouwen

Afgelopen jaar is duidelijk sprake geweest van een omslagpunt op de woningmarkt. De huizenprijzen zijn gaan dalen, en het aanbod is gestegen. Dit geeft woningzoekenden meer keus. Toch blijft er een groep mensen die er maar niet in slaagt hun droomwoning te vinden. Omdat ze een specifieke wens hebben als het gaat om locatie, of om de kenmerken van de woning. Nu de nieuwbouw jaar in jaar uit achter blijft op het aantal benodigde woningen, groeit het aantal mensen dat interesse heeft in het zelf bouwen van een woning. Wat komt hier allemaal bij kijken?

 

1.    De grond en het bouwen van de woning financieren

 

Je droomhuis realiseren kost geld. Denk aan het laten maken van een ontwerp, de kavel die je moet kopen, het arbeidsloon van bouwmensen en de bouwmaterialen. Je hypotheek berekenen geeft je een idee van het budget.

 

Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning steekt anders in elkaar dan een van een bestaande woning. Je hebt het geld al nodig voordat je daadwerkelijk de sleutel krijgt. Daarnaast neemt het bouwen van een woning veel tijd in beslag, en moet je al die tijd ook een ander dak boven je hoofd hebben. Omdat je je huidige woning waarschijnlijk pas kunt verkopen zodra je echt verhuisd bent, moet je ook een overbruggingshypotheek afsluiten. Bij de Consumentenbond vind je hier allerlei informatie over, en kun je ook je maximale hypotheek berekenen

 

2.    Een geschikte kavel vinden

 

Heb je bijvoorbeeld een kavel geërfd of al eerder gekocht? Dan is het belangrijk of het wel om woongebied volgens het bestemmingsplan gaat. Heb je nog geen kavel, dan kun je naar geschikte grond zoeken bij  Bouwkavelsonline.

 

3.    Je droomwoning ontwerpen

 

De financiering en de grond rond? Dan is het tijd voor het ontwerp. Allereerst is het belangrijk om je eigen wensen en eisen op papier te zetten. Vervolgens ga je kijken hoe deze te realiseren zijn. Bij zelfbouw heb je de keuze uit een catalogusbouwer of een architect. Bij een cataloguswoning gaat het om een standaard voorbeeldwoning die je aan kunt laten passen, de prijs is direct inzichtelijk. Een architect inhuren kost vaak meer, maar geeft ook meer vrijheid.

 

4.    De vergunning regelen

 

Is het ontwerp van de woning klaar, dan heb je dit nodig voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor bouwen. De gemeente beoordeelt onder meer of het bouwplan voldoet aan de welstandsnota en het bestemmingsplan. Bij veel gemeentes vergt de afgifte de nodige tijd en energie, houd hier rekening mee.   

 

Je toekomstige woning wordt gebouwd!

 

De voorbereidende fase is eindelijk afgesloten, het is tijd voor de daadwerkelijke bouw! Heb je voor een cataloguswoning gekozen, dan regelt deze partij de bouw. Is dat niet het geval, dan zal je zelf op zoek moeten naar een aannemer. Vraag meerdere offertes op, en check of aannemers zijn aangesloten bij Woningborg, SWK of BouwGarant. Tip: neem altijd afbouwgarantie op in de offerte.

 

Bij zelfbouw zul je een hoop tijd en energie gedurende het hele traject moeten investeren, maar je krijgt dan ook wel echt de woning van je dromen!

Deel dit artikel:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter Deel op Pinterest
banner

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan
banner

Voorbeeldwoningen

Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.