Lichtplan maken voor je nieuwe woning

Lichtplan maken voor je nieuwe woning

Met een goed lichtplan is het veel eenvoudiger om je nieuwe woning te voorzien van de juiste verlichting. Het is een duidelijk overzicht waarin je niet alleen de positie van de lampen aangeeft, maar ook de functie. In dit artikel lees je hoe je zelf een lichtplan kunt opstellen. Veel succes!  

Maak een duidelijke plattegrond 

Je begint met het tekenen van de kamer(s) waar je een lichtplan voor wil maken. Maak een plattegrond op schaal en geef alle vaste en grote objecten aan. Denk aan ramen en deuren, maar ook aan de grote meubels en het televisiescherm. Maak de plattegrond zo overzichtelijk en realistisch mogelijk. 

Houd rekening met aansluitpunten 

Bij een nieuwbouwwoning kun je vaak zelf bepalen waar de aansluitpunten komen. Als deze punten nog niet vast staan, kun je aan het einde van dit stappenplan de ideale plekken aangeven. Zijn de aansluitpunten al aanwezig in de woning? Geef deze dan alvast aan op de plattegrond. Natuurlijk zit je niet helemaal vast aan deze punten, omdat er door middel van bedrading nog veel mogelijk is. 

Bepaal de functies in de ruimte 

Denk vervolgens goed na over de verschillende functies in de ruimte. Moet de plek worden voorzien van werkverlichting of van sfeerverlichting? In sommige gevallen kan één plek ook meerdere functies hebben. Denk aan een eettafel waar je zowel gezellig kunt dineren als gefocust aan kunt werken. Geef elke soort verlichting (basisverlichting, werkverlichting, sfeerverlichting, accentverlichting) een eigen kleur of symbool de op plattegrond. Geef dit aan in een legenda.  

Begin met de basisverlichting 

Nu is het tijd om de verlichting daadwerkelijk op de plattegrond te tekenen. Begin bij de basisverlichting. Dit zijn de lampen die een groot gebied gelijkmatig verlichten. Denk aan plafondlampen en spots. Denk eventueel alvast na over het design van deze lampen. Op de website van Direct Lampen vind je een groot aanbod met allerlei soorten verlichting.

Teken de werkverlichting op de plattegrond

Geef vervolgens de werkverlichting/functionele verlichting aan op het lichtplan. Dit zijn de lampen boven het aanrechtblad, leeslampen bij de bank, de verlichting bij je bureau of de felle (dimbare) lamp boven de eettafel. 

Verwerk de overige verlichting in het lichtplan

Bepaal tot slot de positie van de sfeerverlichting. Dit is vooral in de woonkamer en slaapkamer erg belangrijk. Deze lampen voegen warmte en gezelligheid toe aan de ruimte. Tafellampen en vloerlampen zijn hier een goed voorbeeld van. Tip: Bekijk hier de collectie schemerlampen van Directlampen.nl. Hangt er decoratie aan de muur of wil je een woonaccessoire nog meer naar voren laten komen? Maak dan gebruik van accentverlichting om het letterlijk in de spotlights te zetten.

Deel dit artikel:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter Deel op Pinterest
banner

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan
banner

Voorbeeldwoningen

Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.