Simone en Maik lieten in anderhalve dag een compleet huis – zonder randjes en richeltjes – neerzetten. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Simone en Maik? Bestel dan via onze website Casco magazine 3.
We woonden in een monumentaal herenhuis in Kaatsheuvel. Heel mooi, maar ook heel bewerkelijk en te groot voor ons. We wilden dus kleiner en onderhoudsvriendelijker wonen, maar konden geen bestaand huis vinden dat aan onze wensen voldeed. Een belangrijke wens was namelijk een huis zonder randjes en richeltjes. Hoewel we niet per se de droom hadden om zelf te bouwen zijn we op een woonbeurs toch maar eens met een architect gaan praten. Maar toen schrokken we best wel van de prijs. Ondertussen hadden we dit welstandsvrije project in Waspik in het vizier gekregen. En toen we online op The Box System stuitten was de keuze snel gemaakt.
Dit bedrijf bouwt al jaren beursstands, bedrijfspanden, et cetera en gebruikt hun boxen van 3,6 x 3,6 meter sinds enige tijd ook voor particuliere woningbouw. Na de modelwoning was ons huis het eerste woonhuis van The Box System. De boxen kunnen naar eigen wens ingedeeld en gekoppeld worden. En het is ook mogelijk om naderhand boxen toe te voegen. Of zelfs je kinderen hun eigen box mee te geven als ze het huis uit gaan. De toekomstvisie van The Box is dat je boxen die je niet meer gebruikt terug kunt aanbieden en hiervoor een vorm van statiegeld ontvangt.
Het feit dat de boxen zo onderhoudsvriendelijk zijn en uit rechte lijnen zonder tierlantijntjes bestaan. We hebben er erg weinig werk aan. Eén à twee keer per jaar komt een schoonmaakbedrijf de gehele buitenkant schoonspuiten. En we vielen voor de stoere uitstraling. Heel anders dan onze vorige woning, maar net zo mooi.
De productietijd is superkort. Na vier maanden worden de boxen kant-en-klaar opgeleverd en in een dag worden tien boxen geplaatst. Wij hebben achttien boxen, dus binnen twee dagen stond ons hele huis. En dan is het dus ook al afgewerkt. Je hoeft niet te stuken, niet te behangen, niks! Alleen het sanitair, de keuken en de verlichting moesten er nog in. Ook fijn: door de kaders heb je een beperktere ontwerpkeus. Dat gaf ons veel rust. Want je hoort ook vaak dat zelfbouwers dol worden van alle keuzes die ze moeten maken. En ondanks alle harde materialen zijn de akoestiek en de temperatuur hier verbazingwekkend aangenaam.
De afmetingen van je huis zijn altijd een meervoud van 3,6 meter. Maar binnenin kun je de tussenwanden dan wel weer weglaten of verplaatsen. En de overgangen tussen de boxen kun je goed wegwerken. Maar een schuin dak is gewoon echt niet mogelijk. Dit systeem is plat, klaar. Wij vinden dat geen enkel probleem. Enig puntje waar wij ons soms wel zorgen om maken is de afhankelijkheid van één bedrijf. Mocht The Box System ooit ophouden te bestaan, dan kunnen wij niet meer uitbreiden of inkrimpen. En o ja, als je echt zelf wil bouwen en alles zelf wil bepalen, dan moet je dit niet doen. Bouwen met The Box System is bouwen vanuit je luie stoel, zelf hoef je echt niks te doen.
Jazeker, een architect kan ervoor zorgen dat de boxen zo optimaal mogelijk ten opzichte van elkaar geplaatst worden. Die houdt bijvoorbeeld ook rekening met zichtlijnen en ruimtebeleving. Wij hadden een architect via The Box System, maar in principe kan het met elke architect. Wel moet de betreffende architect het leuk vinden om in een stramien te denken.
We wilden vooral optimaal contact met de tuin en daarom veel glas aan de achterkant. In ons vorige huis hadden we een prachtige tuin, maar die konden we vanuit het huis niet zien. Doodzonde! Verder wilden we graag met staal werken, maar dan wel houtlook elementen toevoegen om de uitstraling wat huislijker te maken.
We zijn gaan kennismaken met de eigenaar van The Box System. Hij vertelde ons wat de gemiddelde prijs per box is. Dat is momenteel zo’n € 35.000. Weer thuis hebben we een vierkante balk in stukjes gezaagd zodat we blokjes hadden. En daarmee zijn we gaan puzzelen. En omdat we heel graag meteen een mooie tuin wilden, hebben we op het laatste moment nog voor een kleinere kavel gekozen. Een goede tuin kost toch algauw 10% van de totaalsom. Verder hebben we bewust voor een carport in plaats van een garage gekozen, want we wisten uit ervaring dat we de auto toch niet in de garage zouden zetten.
De boxen gaan een mensenleven mee en kunnen gedemonteerd en gerefurbished worden. Ze kunnen dus ook opnieuw gebruikt worden. Het is zelfs zo dat we het hele huis mee zouden kunnen nemen als we ergens anders zouden willen wonen. Er is namelijk geen betonnen fundering, de boxen zijn gemonteerd op met beton gevulde buizen. En daarnaast is het huis goed geïsoleerd en hebben we zonnepanelen.
Bestel Casco Magazine 3 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.
Fotograaf | Henri Boer
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.