Grotemensenhuis in Delft

Grotemensenhuis in Delft

Tot hun eigen verbazing gingen Tina en Koen van hun eerste huurhuis direct door naar een duurzaam zelfbouwhuis. De fase van starterswoning sloegen ze over. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Tina en Koen? Bestel dan via onze website Casco magazine 2.

Wat was voor jullie de reden om voor zelfbouw te gaan?

Eerlijk gezegd kwam het in 2016 zomaar op ons pad. We hadden nooit aan de mogelijkheid gedacht omdat we verwachtten dat we het niet konden betalen. We waren op zoek naar een bestaand huis, maar we vonden steeds niet wat we zochten. Het was namelijk onze wens in het centrum van Delft te blijven wonen, maar dan wel zo duurzaam mogelijk. En dat was vrij onmogelijk omdat bijna alle huizen in het centrum van Delft oud zijn. Het zou te veel geld kosten om zo’n oude woning te verduurzamen. We kenden dit duurzame zelfbouwproject wel, maar hadden het links laten liggen toen ervoor ingeschreven kon worden. Na een halfjaar bleek dat er een plekje vrijgekomen was en zijn we toch maar eens gaan rekenen. Dat er redelijk wat duurzaamheidsregels waren hield ons niet tegen. Integendeel; ik [Tina] heb bouwkunde gestudeerd met duurzaamheid als specialisatie, dus ik zag het helemaal zitten.

Wat leek jullie fijn aan zelfbouw?

Vooral dat je vanaf nul alles zelf kunt bedenken. Natuurlijk waren er wel kaders met betrekking tot oppervlakte en budget, maar we houden allebei van creëren en wilden die uitdaging graag aangaan.

Hoe zijn jullie bij 8A Architecten uitgekomen?

We zijn eerst gaan kijken wat we mooi vonden in Leiden en op IJburg en benaderden toen de architecten van de woningen die we daar mooi vonden. Onze voorkeur ging uit naar modern (anderen noemen een vierkant zwart huis een doodskist, maar wij vinden het prachtig!) maar wel natuurlijk. Robert van 8A Architecten had al wat ervaring met zelfbouw en zwarte houten gevels. Ook klikte het goed met hem en hadden we vaak dezelfde ideeën. Zo kwamen we samen op het idee van de vide en de raamverdeling aan de achtergevel. Bovendien hadden andere architecten die we om een offerte gevraagd hadden een veel te hoog honorarium voor ons budget.

Grotemensenhuis in Delft Foto

Wat waren jullie wensen qua materialen, oppervlakte en indeling?

Dat de gevel met zwart hout bekleed moest worden stond meteen vast. Het liefst wilden we gebrand hout, maar omdat dat te duur was, is de gevel geverfd. Het leek ons mooi als het huis vanbuiten donker en vanbinnen licht werd. Ook wilden we graag een open indeling, maar wel met een zachte afscheiding in de vorm van twee traptreden tussen de keuken en de woonkamer. En omdat de overburen redelijk dichtbij wonen, wilden we bij de voorgevel vrij kleine ramen. Verder wilden we graag drie ruime slaapkamers. En onze allergrootste wens was de vide met grote ramen op het zuiden, en een watervaltrap. We vonden het fijn dat we ervoor konden kiezen geen standaardrijtjeshuis te bouwen.

Die trap zit niet zoals in de meeste gevallen in de hal, maar in de woonkamer. Waarom is dat?

Een watervaltrap heeft geen knik, dus die loopt in één keer helemaal naar boven, in ons geval tot de tweede verdieping. Dat betekent dat je er veel ruimte voor nodig hebt, want hij kan niet te schuin lopen. In de hal paste dat niet, dus hebben we hem vanaf de achtergevel beneden helemaal naar de voorgevel boven laten lopen. Dit was de efficiëntste optie. Bijkomend voordeel is dat de vide nu ook meer verbonden is met de woonkamer.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

We lieten ons inspireren door Pinterest, architectuurboeken, websites en architectenbureaus. Toen we de architect gevonden hadden konden we via hem een aannemer krijgen. Ook daar hadden we meteen een goed gevoel bij. De aannemer was professioneel en oplettend en ruimde bijvoorbeeld ook elke dag alles netjes op. Vanwege onze goede ervaringen kozen onze buren dezelfde aannemer. We wilden niet met een bouwcoördinator werken, dat waren we zelf. Voor algemene zaken hebben we wel met alle buren gezamenlijk een bouwcoördinator ingehuurd. Hij ontfermde zich over de afstemming onderling en met de gemeente. En voor bepaalde werkzaamheden zoals het aanleggen van de fundering, drainage en warmtepompen, hebben we ook met z’n allen één aannemer gehad.

In welke opzichten is jullie woning duurzaam en waarom is dat belangrijk voor jullie?

Zo duurzaam mogelijk leven en dus ook bouwen vinden wij vanzelfsprekend. We hebben nu een sedumdak, geen gasaansluiting, gescheiden HWA in de wijk, zonnepanelen, ventilatie met warmteterugwinning, geen verharding in de tuin en een bodemwarmtepomp. Het liefst hadden we nog duurzamer gebouwd, maar houtskeletbouw was helaas niet mogelijk hier. Omdat we een tussenwoning hebben, konden we elke vierkante centimeter goed gebruiken en houtskeletbouw neemt meer ruimte in dan betonnen muren.

Bestel Casco Magazine 2 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Luuk Kramer Fotografie


Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter Deel op Pinterest
banner

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan
banner

Uit onze webshop

Bekijk dit product
Bekijk dit product
Bekijk dit product
Bekijk dit product

Voorbeeldwoningen

Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.