Klaas de Jong en zijn vrouw Ilbina bouwden hun vierde zelfbouwhuis zonder slag of stoot op een landgoed in Drenthe. En ze hielden dankzij vindingrijke oplossingen nog budget over ook. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Klaas en Ilbina? Bestel dan via onze website Casco magazine 6.
We zijn gewend om al onze huizen zelf te ontwerpen. Dit is al ons vierde zelfbouwhuis, dus het lag in de lijn der verwachtingen. De huizen die we hebben laten bouwen verschillen enorm qua stijl. Ons eerste huis was heel kubistisch, het tweede was in 1900-stijl en ons vakantiehuisje en dit vierde huis zijn schuurwoningen. Dit laatste huis hebben we laten bouwen omdat we net als in ons vakantiehuisje midden in de natuur wilden wonen. We wilden graag ergens bouwen waar nog niks stond. Dit akkerland was voorbereid om er een landgoed van te maken, de berken, eiken en dennen stonden er al. Het kwam te koop als bosgrond, dus wij moesten er nog een landgoedbestemming voor aanvragen. Van de tien hectare die het landgoed beslaat is 80% toegankelijk voor publiek. We moeten het deels zelf onderhouden, maar we laten de natuur vooral zijn eigen gang gaan.
We wilden geen klassieke landgoedwoning. Gelukkig kregen we van de welstandscommissie toestemming om iets eenvoudigers te ontwerpen dat meer opgaat in de omgeving. De buitenkant moest sowieso van hout worden. Naturel hout vonden we te flets, dus gingen we voor zwart hout. Een sterke combinatie met de witte berken. De indeling bepaalden we op basis van de locatie. Richting de weg is de woning meer gesloten en vanuit de woonkamer hebben we maximale zichtlijnen op de omliggende natuur gecreëerd door middel van hoge glazen wanden. Het is schitterend om vanuit binnen de lucht te kunnen zien.
We hebben veel afbeeldingen van schuurwoningen bekeken op Pinterest en vooral op Flipboard. Hierdoor wisten we dat we een semitransparante gevel van houten latjes wilden. Hiervoor gebruikten we drie plankbreedtes. De plek zelf heeft ons ook geïnspireerd.
Ik heb het huis geschetst op papier. Mijn uitgangspunten waren de vlakverdeling, zichtlijnen, aanrijroutes en omgeving. Het huis moest volgens het kavelpaspoort een bepaald minimum volume krijgen omdat het op een groot landgoed staat, maar dat vonden wij te groot. We hebben dit opgelost door de woning en de schuur met elkaar te verbinden. Hierdoor lijkt het of de woning groter is. Mooie bijkomstigheid is dat hierdoor een binnenplaats ontstond. Dit is de enige plek waar we echt een tuin aangelegd hebben. In de schuur organiseert Ilbina geregeld evenementen en kunnen gasten blijven slapen.
Toen we begonnen waren we niet per se met duurzaamheid bezig. Wel vonden we het belangrijk om zo onafhankelijk mogelijk van bedrijven en instanties te zijn. We wilden dus vooral zelfvoorzienend wonen. Off grid, dus. We zijn namelijk helemaal klaar met bedrijven die nutsvoorzieningen verzorgen en zijn wars van hun regeltjes. Terugkijkend zijn we heel tevreden met de onafhankelijkheid. Maar we hadden wel graag nóg duurzamer willen bouwen.
Fotograaf | Simone de Geus
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.