Op zeven minuten van hun eigen huis bouwde Steven met zijn vrouw Kathy recreatiewoning De Zwarte Zwaan. Om af en toe te verhuren, als chillruimte voor hun zoon en zijn vrienden, maar vooral als samenkomstplek voor de hele familie. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Steven en Kathy? Bestel dan via onze website Casco magazine 8.
Het is niet zo dat we al jaren rondliepen met een bouwwens, maar we kwamen deze kavel per toeval tegen. En omdat Kathy goede herinneringen aan haar familiesamenkomstplek van vroeger heeft en ik wel van een projectje houd, zijn we zonder al te veel research begonnen. Sowieso zien we deze woning als een langetermijninvestering. We hadden dus geen haast en liepen weinig risico. Omdat het recreatiegrond betrof, was de prijs vijf tot tien keer lager dan die van bouwgrond. Het gevolg hiervan is wel dat permanente bewoning niet toegestaan is. We gebruiken het dus echt als recreatiewoning. Het grappige is dat de kavel maar zeven minuten van ons eigen huis ligt. Veel mensen verklaarden ons voor gek, maar wij vinden het juist fijn. We hebben in ons buitenhuisje echt een ander gevoel dan thuis. Daarnaast kunnen we het verhuren en kan onze zoon er met zijn vrienden heen. Maar de belangrijkste functie van De Zwarte Zwaan is die van samenkomstplek voor onze hele familie.
We mochten maximaal 80m² bebouwen en geen verdieping toevoegen. Via de verkoper kwamen we in contact met een aannemer en die raadde ons weer architect Dries Geysen van Buro Bauer aan. We vertelden hem over de kaders van recreatiebouw en onze wens om er een samenkomstplek van te maken. Daarnaast wilden we voldoende privacy creëren, overdekt buiten kunnen zitten, en wilden we een grote woonruimte, kleine slaapkamers en een relatief kleine keuken omdat er ook een buitenkeuken is. De geometrische vormen waren een idee van de architect. Toen wij de bogen zagen konden we niet meer terug en móést het huis van ons per se zo gebouwd worden.
We hebben de architect best wat vrijheid gegeven. Alleen hebben we in het begin wat dingen toegestuurd die we mooi vonden. Dit waren vooral projecten waarvoor echte natuurlijke materialen gebruikt waren. We wilden geen namaak in een prachtig bos. Dus veel hout en verder ingetogen kleuren zoals zwart en wit. De architect was blij dat ie een zot gevonden had die niks wilde veranderen aan zijn unieke ontwerp. Want meestal eindigt hij uiteindelijk, dankzij allerlei aanpassingsronden, toch met een gewoon huis. Bij ons niet!
Dit ging automatisch. Vanwege de regels van de gemeente en doordat we de omringende natuur zo min mogelijk wilden belasten. En het groene dak is niet alleen duurzaam, maar ook gewoon heel mooi en passend in deze omgeving.
Fotograaf: Kersjeopdetaart
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.