Margriet en Gertjan stonden langs de uiterwaarden bij Rhenen en zeiden tegen elkaar: ‘Hier zouden we wel willen wonen.’ Toen een paar maanden later toevallig een kavel op die plek vrijkwam grepen zij hun kans. Over zelfbouw hadden ze nog nooit nagedacht, maar ze gingen op hun gevoel af en bleken een ijzersterk zelfbouwteam te zijn. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Margriet en Gertjan? Bestel dan via onze website Casco magazine 5.
We woonden in Utrecht en hadden behoefte aan meer lucht en ruimte. In eerste instantie oriënteerden we ons op Wageningen omdat dat prachtig ligt en een studentenstad is. Opeens kregen we een ingeving: Rhenen! Maar dan wel in het mooiste deel van Rhenen: het stuk tussen het oude centrum en de uiterwaarden van de Rijn. En precies daar waren zelfbouwkavels. Toen kregen we het idee om voor zelfbouw te gaan, ook al kenden we helemaal niemand die dat ooit gedaan had. Helaas waren alle kavels al onder optie. Tot drie maanden later een van de kavels teruggegeven werd. We konden de grond overnemen voor de prijs van twee jaar eerder, toch twijfelden we nog steeds heel erg. We wisten helemaal niks van zelfbouw. Wat zou het überhaupt gaan kosten een woning neer te zetten die zou voldoen aan onze wensen? En zouden we wel genoeg hypotheek kunnen krijgen omdat Gertjan een start-up had?
Sowieso wilden we graag zo duurzaam mogelijk bouwen en wonen. Daarnaast wilden we graag veel ruimte om met z’n allen in te verblijven en vier slaapkamers, die dan best compact mochten zijn. Verder vroegen we om een optimale zonligging en uitzicht op de uiterwaarden én de kerktoren. Ook wilden we graag een open trap, een vide, grote ramen om buiten naar binnen te halen inclusief hoekramen, en wilden we slapen in de nok van het huis. En dat is allemaal gelukt!
We hebben veel op Pinterest gekeken en het hele land door gecrost om inspiratie op te doen. Eerst dachten we aan prefab, maar dat konden we toch niet voldoende naar onze hand zetten. Het was te beperkt voor ons. Later hebben we vooral met buren gesproken. Zij liepen in het proces allemaal voor op ons dus we konden op hun ervaring vertrouwen.
We hadden al eens mooie projecten van hen op Pinterest voorbij zien komen en later ook een artikel over ze gelezen. Ze maakten prachtige tiny houses. We vroegen informatie aan en kregen al meteen een prijsindicatie. Daarnaast vroegen we ook bij een ander bouwbedrijf informatie op. Dit bouwbedrijf zou alles kant-en-klaar opleveren en was echt een keuze ‘met het verstand’. In eerste instantie gingen we met hen in zee. De tekeningen vielen echter tegen en we bleven maar aan het bijzondere werk van Woonpioniers denken, dus uiteindelijk zijn we toch op ons gevoel af gegaan. We namen opnieuw contact op met Woonpioniers met de vraag of ze toch nog tijd hadden en of ons budget werkbaar was voor hen. Hun eerste ontwerp was meteen een schot in de roos.
Fotograaf | Luuk Kramer
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.