Op een voormalig vakantiepark bouwden Juliëtte en Gijs een huis zonder overbodige ruimtes in hun geliefde Balistijl. Hierdoor hebben ze meer vrijheid en voelt het elke dag alsof ze op reis zijn. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Juliëtte en Gijs? Bestel dan via onze website Casco magazine 3.
Als klein meisje droomde ik er al van om ooit mijn eigen huis te bouwen. Ik was altijd mijn kamer aan het veranderen. Ik tekende continu huizen in computerprogramma’s zoals De Sims. Vandaar dat ik aan de Design Academie en bij Nimeto gestudeerd heb. In 2017 kochten we ons eerste huis. Het was mooi, groot en fijn. Maar al heel snel voelde het voor mij niet goed. Het benauwde me dat we moesten werken voor onze hypotheek en het huis, terwijl vrijheid altijd een belangrijke kernwaarde van me was geweest. Ik begon me af te vragen of ik dat huis wel nodig had om gelukkig te zijn en wat vrijheid eigenlijk voor mij betekende. Ik realiseerde me dat dat leven niet bij me paste. Na veel gesprekken verkochten we ons huis.
Dat klopt, maar die is zo laag mogelijk. We hebben nu gekozen voor meer vrijheid en minder vierkante meters. Ons huis bevat niet meer ruimte dan we nodig hebben. Hoe minder huis en hypotheek, hoe meer vrijheid. We verkozen beleven boven bezit. Alles wat we niet meer nodig hadden hebben we op de housecooling – in plaats van housewarming – van ons oude huis weggegeven aan familie en vrienden. Ik zie mijn tante nog wegrijden in een kleine auto met drie kinderen en een enorme berg spullen achterin! Vanaf dat moment ben ik mezelf ook vrijheidsmiljonair gaan noemen. We proberen nu slimmer te werken en met geld om te gaan. Ik ben een echte ondernemer, dus ik kijk op andere manier naar geld dan mensen in loondienst. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld ook geld verdienen door ons huis te verhuren voor onder andere fotoshoots.
We wilde graag groen wonen, op fietsafstand van onze favoriete stad Utrecht. Op dit voormalig vakantiepark wonen mensen al enkele jaren min of meer gedoogd. Vandaar dat we hier al eens eerder op een chalet geboden hadden. Maar dat ging aan onze neus voorbij. Nu hebben we een chalet bemachtigd door overal briefjes in de bus te doen dat we interesse hadden. En dat chalet hebben we afgebroken om hier ons eigen huis te bouwen.
Bali! We houden van Azië, van veel planten en van een huis dat uitnodigt om tot rust te komen. Op Bali leef je vooral buiten en geeft zelfs het meest eenvoudige hutje een luxegevoel, alsof je voortdurend op een retreat bent. En nu hebben wij dat gevoel hier ook gecreëerd. Het huis en de plek (we zitten hier aan een van de schoonste plassen van Nederland) zorgen voor dat fijne vakantiegevoel. Terug van vakantie voelt het altijd alsof we nog steeds op vakantie zijn. Je vraagt je af waarom we überhaupt nog weggaan, haha.
We wilden vooral veel ramen, veel licht en mooie doorkijkjes naar de natuur. Veel materialen die men in de bouw gebruikt zijn chemisch, ongezond. Ons doel was om een zo gezond mogelijk huis te maken met zo min mogelijk schadelijke materialen. Daarom hebben we leem op de muur en houten gevelbekleding (thermisch gemodificeerd hout van Platowood) met jute erachter. Om een betonvloer konden we niet heen. Het liefst hadden we met Waterweg gewerkt. Dit bedrijf maakt natuurlijke funderingen met behulp van bagger. Maar zij waren helaas nog niet zo ver dat we ze al konden inhuren. Daarom hebben we uiteindelijk voor een vorstvrije randfundering gekozen. Er is dus niet geheid.
Een vriend die in Almere Oosterwold aan het bouwen was had een architect waar hij tevreden over was. Dus wij schakelden dezelfde architect in. Wij hadden de architect vooral nodig voor het doorgronden van het bouwbesluit. Wat wij niet wisten was dat de architect het huis wel ontwerpt, maar niet de bouwtekeningen maakt. Dat heeft uiteindelijk een nichtje van mij gedaan die bouwkundige is. En weer later heeft de aannemer ze nog eens gemaakt omdat hij een paar ideeën had om het ontwerp nog beter te maken. Daarbij kwam de gemeente steeds op het allerlaatst met wijzigingen. Hierdoor duurde het gehele proces vrij lang. De vergunningsaanvraag nam negen maanden in beslag. Daar werd ik echt tureluurs van. Toen alles rond was konden we eindelijk een aannemer benaderen. Deze kozen we op basis van zijn ervaring met duurzaamheid en omdat hij graag pioniert.
Omdat ik geloof dat een huis een plek moet zijn waar je kunt helen en opladen. Je slaapt er (healing hours) om de volgende dag weer aan de slag te kunnen. Ik denk dat een gezond huis eraan kan bijdragen dat je gezond blijft. Ook wilden we laten zien dat het echt mogelijk is om duurzaam te bouwen, als je maar de ballen hebt om het te doen. Investeren in duurzaamheid blijft helaas nog duurder dan reguliere dingen maar dat vinden we het zeker waard.
Bij alles wat we nodig hadden keken we wat de verantwoorde alternatieven waren. Alles moest zo duurzaam en gezond mogelijk met respect voor mens, dier en milieu, maar wel betaalbaar zijn. Verder staan er lekker veel planten in huis voor zuurstof. En natuurlijk hebben we tripleglas, een warmtepomp, zonnepanelen en sedum op het dak. De gasleiding hebben we overigens laten liggen om het grid in de toekomst eventueel te kunnen gebruiken voor waterstof.
Bestel Casco Magazine 3 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.
Fotograaf | Tiago Leal.KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.