Milou bouwde haar eigen tiny house in de wijk Tiny Beljaart van Stichting Minitopia onder de vleugels van De Kleine Klussers, een onderdeel van de Tiny House Academy, die helpt met de bouwbegeleiding, advies en inkoop. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Milou? Bestel dan via onze website Casco magazine 10.
Het idee is organisch ontstaan. Mijn moeder stuurde een linkje door van de nieuwssite van de gemeente met een aankondiging van het project. Niet echt bedoeld voor mij, maar gewoon om te laten zien dat er in Dongen, waar ik ben opgegroeid, ook eens wat gebeurde rondom duurzaamheid. Het project werd gerund door Minitopia, een stichting die woonlocaties creëert voor mensen die de vrijheid willen hun eigen woonwens te realiseren. Minitopia legt en onderhoudt de contacten met de gemeente, wij als bewoners hebben een huurovereenkomst voor tien jaar en betalen huur aan Minitopia.Ik was helemaal niet van plan terug te keren naar Dongen, maar het project bleef in mijn hoofd zitten en na veel wikken en wegen heb ik me ingeschreven en ben ik op basis van een vragenlijst en de voorkeuren van de gemeente (starters met een binding met Dongen) geselecteerd als een van de bewoners. Ik realiseerde me dat in een tiny house wonen goed past bij de bewuste manier waarop ik in Amsterdam al leefde, met steeds minder spullen. Ik vind dit belangrijk omdat we momenteel niet goed met de wereld omgaan. Ik wil graag bewuster leven en zo proberen minder impact op het milieu te hebben. Door kleiner te gaan wonen heb ik deze instelling verder doorgetrokken.
Door te speuren op internet en Instagram kreeg ik een beeld van wat ik leuk vond en waar ik juist op afknapte. Het leek me fijn om een niet-standaard huisje te hebben en ik wilde absoluut geen plat laag dak omdat dat me te veel een stacaravanvibe gaf. Maar hogere en mooiere tiny houses waren behoorlijk prijzig. Op een bepaald moment zag ik dat De Kleine Klussers een open dag in hun loods organiseerde. Eenmaal daar viel alles op zijn plaats. Hier kreeg ik de kans om binnen mijn financiële mogelijkheden te bereiken wat ik voor ogen had. Mijn eerste ontwerp was 11 meter lang (dit paste binnen de voorwaarden voor deze locatie), maar dit heb ik uiteindelijk aangepast naar 10 meter, omdat dat vaak de maximale lengte is bij andere tinyhouseprojecten. Op deze manier ben ik iets flexibeler in locaties als ik een andere plek voor mijn huisje wil.
Bij De Kleine Klussers kun je in eigen beheer je tiny house bouwen. Je kunt alles helemaal zelf doen, alles uitbesteden aan De Kleine Klussers én alles daartussenin. Je ontwerpt je huis in samenwerking met een tekenaar van De Kleine Klussers (of je hebt je eigen tekeningen al gereed of doet dit helemaal zelf, dat kan ook), ontvangt bouwtekeningen, huurt een deel van de loods voor een bepaalde tijd, krijgt advies van een expert en wordt bijgestaan bij het bestellen van materialen en bouwen van het huisje. Ik was met De Kleine Klussers in contact en verwachtte dat het nog wel even zou duren tot er een plekje vrijkwam in de loods. Maar al vrij snel werd ik gebeld dat er een plekje vrijkwam en dat ik binnen drie maanden kon gaan bouwen. Toen moest ik opeens als een speer gaan ontwerpen en materialen uitkiezen.
Fotograaf: Ella Theunissen
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.