Stadsvilla in Amsterdam

Stadsvilla in Amsterdam

Wat begon als investering voor later groeide uit tot een multifunctioneel huis inclusief architectenbureau, atelier, binnentuin én daktuin waar Anne en Branko dagelijks van genieten. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Anne en Branko? Bestel dan via onze website Casco magazine 3.

Waarom wilden jullie een eigen huis ontwerpen en bouwen?

We wilden helemaal geen eigen huis bouwen, maar door de crisis vanaf 2008 hadden we als architecten moeite ons hoofd boven water te houden. We hadden weinig opdrachten, het spaargeld voor ons pensioen was verdampt en we moesten bijvoorbeeld een B&B openen om voldoende inkomsten te genereren. Een vriend van ons ging in de Buiksloterham bouwen en raadde ons aan ook een kavel te kopen. Voor de eerste fase waaraan we meededen waren we te laat. We waren nummer 21 terwijl er 20 kavels waren. Maar de interesse was absoluut gewekt. Toen het jaar daarop de volgende fase in de verkoop ging waren we bloedfanatiek. We hebben zelfs ruim zes weken gekampeerd op het terrein van de kaveluitgifte om zeker te zijn van een kavel. We wisselden elkaar continu af omdat we ook onze B&B-gasten nog moesten verwelkomen en bedienen. Maar we zijn gewend als team te werken en hebben het kamperen als een fantastisch experiment ervaren.

Stadsvilla in Amsterdam Foto

Jullie zijn zelf (interieur)architecten. Was het ontwerpen nu anders dan voor klanten?

Voor klanten proberen we een duidelijk pad uit te zetten en kaders aan te geven. Voor onszelf was onze werkwijze eerder grenzeloos. Totdat de financiën op tafel kwamen, haha. Verder houdt ons werk normaal gesproken na het ontwerpen op, nu hebben we ook veel zelf aan de bouw en de inrichting bijgedragen. Het casco, het grote bouwen, het stuken, de installaties, de kozijnen en het planten van de bomen is door anderen gedaan. Het interieur en de afbouw door ons. We hebben weken geschilderd, armaturen gemonteerd, houten vloeren gelegd, keukens geplaatst en een waterberging en tuinen aangelegd.

Wat waren jullie wensen qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

We wilden veel verschillende functies combineren. Zo hebben we naast onze eigen woning een tweede woning, een architectenbureau, een atelier, een binnentuin en een daktuin gerealiseerd. En ons huis moest vooral flexibel zijn, want we willen hier lang kunnen blijven wonen, dus als we straks met pensioen gaan, willen we de benedenverdieping anders kunnen invullen. Verder vonden we veel licht en uitzicht erg belangrijk. En we hebben ook nog onderzocht of we met hout konden bouwen, maar onze aannemer had daar weinig ervaring mee en de kosten waren toen beduidend hoger dan van baksteen.

Waar hebben jullie je door laten inspireren?

We zijn samen door Europa getrokken om inspiratie op te doen. In Frankrijk kwamen we op het idee om ventes toe te passen. Dit zijn gaten in een bakstenen muur met ramen erachter. Zo kan een huis goed doorluchten als je de ramen openzet. De gevel van het museum voor moderne kunst in Bazel maakte veel indruk op ons. Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor de bakstenen die ook voor de Hema in Amsterdam Oost gebruikt zijn. Vervolgens zijn we nog een jaar op zoek geweest naar de juiste voegkleur. En tijdens een vakantie in Japan werd onze interesse in binnentuinen en daktuinen versterkt.

Hoe zijn jullie vervolgens te werk gegaan?

We hebben gekozen om in een bouwteam te werken zodat we grip op de kosten hadden. Er was dus geen hoofdaannemer. Dit betekende wel dat we zelf de gehele coördinatie moesten doen. Maar daar hadden we wel vertrouwen en zin in. Om veel op de bouw aanwezig te kunnen zijn hebben we ons oude huis snel verkocht en zijn we vlak bij de bouwplaats gaan huren. Soms gingen we wel drie keer per dag naar de vorderingen kijken.

Bestel Casco Magazine 3 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Dennis Brandsma


Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter Deel op Pinterest
banner

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan
banner

Uit onze webshop

Bekijk dit product
Bekijk dit product
Bekijk dit product
Bekijk dit product

Voorbeeldwoningen

Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.