Een huis kan nog zo prachtig zijn, met een interieur dat perfect op elkaar is afgestemd, toch komt dit alles niet volledig tot zijn recht wanneer de verlichting niet optimaal is. Het belang van verlichting binnen het interieur kun je beter niet onderschatten. Het blijft opvallend dat tijdens de nieuwbouwfase verlichting vaak niet oog op het prioriteitenlijstje staat. Begrijpelijk, er is tenslotte nog weinig tastbaars te zien. Wanneer het huis langzaam vorm begint te krijgen en je na gaat denken over de invulling van het interieur, komt de rol van verlichting steeds prominenter naar voren. Op dat moment in de bouw worden de mogelijkheden door allerlei bouwkundige aspecten al beperkter en zal je bij voorbaat al concessies moeten doen.
"Al in een vroeg stadium van het proces wordt van je gevraagd om keuzes te maken over lichtpunten," merkt Jolanda Böhm van Studio en J op. "Op dat moment heb je meestal nog geen concrete ideeën over de indeling en wordt er maar besloten meerdere inbouwspots en enkele plafondpunten te installeren, in de veronderstelling dat dit genoeg verlichting zal zijn. Hoewel dit misschien voldoende lijkt, blijkt vaak dat de juiste hoeveelheid licht, het type en de positie van het licht een andere benadering nodig heeft."
Voor het maken van een goed lichtplan is het belangrijk om te beginnen met kijken naar de functie van de ruimte. In de keuken is vooral goed werklicht nodig, boven een eettafel voldoende licht om te kunnen lezen maar ook om gezellig te tafelen. Jolanda: “Als je eenmaal weet welke soort verlichting een ruimte nodig heeft, wordt het kiezen van de juiste lampen een stuk eenvoudiger.”
Basisverlichting zorgt bijvoorbeeld voor gelijkmatig licht in de hele kamer. Denk hierbij aan een plafonnière in de hal of spotjes in de keuken; lampen die je meteen aandoet als je thuiskomt. Functionele verlichting, dat wil zeggen helder, gericht licht, gebruik je bij activiteiten als lezen, werken en koken. Sfeerverlichting geeft een ruimte sfeer, indirect licht dat in alle richtingen straalt. Met accentverlichting kun je bijvoorbeeld een wandobject of bijzonder behang uitlichten.
Jolanda: "Een goed lichtplan, dat is een soort plattegrond waarop je aangeeft welke functie ieder deel van de ruimte heeft en gaat veel verder dan mooie lampen kopen. Eigenlijk is dat pas de laatste stap in het proces. Wanneer je inzichtelijk hebt wat de functie per ruimte is, en dat kunnen er ook meerdere in één ruimte zijn, ga je bepalen waar welk type lampen moeten komen. Voor een goede sfeer is het belangrijk dat iedere ruimte licht op verschillende ooghoogtes heeft. Bijvoorbeeld inbouwspots boven het werkblad in de keuken om goed te zien wat je daar aan het doen bent, en een hanglamp boven het keukeneiland die voor een fijne sfeer zorgt wanneer er geborreld wordt of de rest van de keuken donker is."
Wanneer het duidelijk is welk type verlichting (basis, functioneel, sfeer of accent) waar nodig is, kun je op zoek gaan naar het juiste armatuur. De keuze voor de armaturen is pas de laatste stap, maar maakt het lichtplan visueel en persoonlijk af.
Waar let je dan op? Lees alle tips in Casco Magazine 11 - 2024 - Bestel hem hier.
Ben je benieuwd wat studio en J voor jullie bouwproject kan betekenen? Neem contact op met Jolanda voor een vrijblijvend gesprek en laat je verrassen.
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.