Vanwege de hoge grondprijzen kozen Jurg en zijn gezin ervoor om optimaal gebruik te maken van hun Amsterdamse kavel en een tussenwoning van zes verdiepingen te bouwen. Hierdoor konden zij behalve hun eigen huis ook een kantoor en meerdere verhuurappartementen realiseren. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Jurg en zijn gezin? Bestel dan via onze website Casco magazine 6.
We hadden een hartstikke leuk huis in het centrum van Amsterdam. Maar dat huis was helaas te klein voor ons vijven, we kwamen echt een kamer tekort en het was er erg druk. We zochten dus een groter huis, maar wilden wel in Amsterdam blijven, alleen op een rustigere plek. Daarnaast zijn wij beiden architect en leek het ons fantastisch ons eigen huis te ontwerpen en daarbij de mogelijkheid te hebben om te experimenteren. Een zelfbouwkavel aan de rand van Amsterdam bleek de uitkomst.
In eerste instantie wilden we hier met onze voormalige buren gaan wonen. De grond is duur en we mochten vrij hoog bouwen, dus twee huizen op elkaar was een uitkomst. Maar onze buren haakten af. Daarom kozen wij ervoor om ons kantoor en appartementen om te verhuren toe te voegen. We mochten zes verdiepingen van 6x13m bouwen. Maar dat komt neer op 468m², terwijl het maximale woonoppervlak 367m² mocht zijn. Er moest dus 101m² aan balkons, vides, etc. uit het bouwvolume gehaald worden. Het liefst wilden we aan beide kanten een houten gevel, maar helaas mocht dat aan de straatkant niet. Vandaar dat we dat alleen aan de achterkant hebben toegepast en aan de voorzijde voor aluminium elementen gekozen hebben. We werken graag met (de gelaagdheid van) hout omdat er een logica in zit. Veel bekende constructies komen uit de houtbouw en hout wordt mooi oud. Maar ook omdat het efficiënt is. Met beton of bakstenen bouwen is minder isolerend en zwaarder dan met hout bouwen. En ten slotte vinden we de geur van hout lekker. Helaas moesten we wel wat beton gebruiken omdat we 6 verdiepingen maakten en onze vorm van houtbouw, houtskeletbouw, geschikt is voor maximaal 4 lagen.
Qua materialen en stijl hebben we niet echt inspiratie gezocht, wel qua structuur van het huis. Hiervoor hebben we ons laten inspireren door het Hortahuis in Brussel en Villa Müller van Adolf Loos in Praag. Beide gebouwen, hoewel zeer verschillend van uiterlijk, hebben een open structuur en een doorlopende stroom aan functies die wij erg sterk vinden. In ons huis zijn we deze structuur nog altijd aan het onderzoeken. Zo willen we de muziekkamer naast de keuken waarschijnlijk nog afsluiten. De balustrade hebben we al bewust dichtgemaakt.
In 2014 had ik samen met Stadsherstel gewerkt aan de restauratie van ’t Huis aan de Amstel, in dit gebied. Toen was ik al onder de indruk van de omgeving. Het is hier heel rustig, maar je zit zo in het centrum. Toen hier kavels beschikbaar kwamen heb ik samen met vele anderen gekampeerd op de kavelcamping in de hoop een kavel te bemachtigen. Eenmaal ingeloot vroeg een van onze dochters zich af of we nog wel voor het huis moesten betalen nu we de loterij gewonnen hadden.
Allereerst hebben we de sterke overtuiging dat het gewoon nodig is. Je kunt het niet maken om niet duurzaam te bouwen. Alles schreeuwt erom. Daarnaast is een huis van natuurlijke materialen gezonder, ruikt het lekkerder en is het akoestisch beter. En bovendien heb je de investering met de stijgende fossiele prijzen snel terugverdiend. Niks fijner dan een energierekening van €0.
Fotograaf | Tiago Leal
KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!
Meld je aanHet vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.